Karakter

De Rhodesian Ridgeback is van oorsprong een leeuwenjager en waakhond, de Ridgeback is er jaren op geselecteerd en gefokt om dit zo goed mogelijk te doen. Deze karakter eigenschappen kun je nu nog terug vinden in de Ridgeback van tegenwoordig. Hij is gebouwd om snelheid te ontwikkelen, daarbij moet hij ook lenig en wendbaar zijn, hij moet immers op tijd terug kunnen springen als een leeuw wil aanvallen. In Afrika waar hij oorspronkelijk vandaan komt, moest de Ridgeback ook het kamp en de boerderijen tegen ongenode gasten beschermen.
De Ridgeback straalt een vorm van arrogantie en zelfverzekedheid uit. Hij zal huis en haard goed bewaken, het is geen hond die bij ieder geluid uit de mand zal springen en beginnen met blaffen. Hij laat alleen iets van zich horen als hij het niet vertrouwt.

De Ridgeback kiest een persoon uit het gezin die hij als leider beschouwt. Hij zal voor deze persoon bij wijze van spreken door het vuur gaan. De Ridgeback moet met respect behandeld worden en niet als een stuk speelgoed. Uiteindelijk zal ook een Ridgeback, hoewel hij een zeer hoge irritatiedrempel heeft, niet alles accepteren.
De Ridgeback wil niet behandeld worden als slaaf maar als partner, en zo zal hij ook behandeld dienen te worden. Hij houdt er niet van om hard en streng aan gepakt te worden, maar op een zekere, duidelijke, consequente en respectvolle manier.
De Rhodesian Ridgeback is geen hond om in een kennel op te sluiten. Hij geniet van mensen om zich heen. En als hij maar genoeg beweging krijgt in de vorm van een flinke wandeling of fiets tocht, zul je er in huis een rustige hond aan hebben. De Ridgeback is gereserveerd naar vreemden. Hij heeft een passende opvoeding nodig, die veel energie vraagt en een consequente aanpak, maar dan zul je er heel zijn leven ook een goede sociale kameraad aan hebben.

facebook.com/vanzuiderbosch
instagram.com/vanzuiderbosch