Opvoeding

De opvoeding van een Rhodesian Ridgeback pup komt veel overeen met iedere ander pup van welk ras dan ook. Alleen moet je er rekening mee houden dat een Ridgeback redelijk laat volwassen is, de reuen zijn pas op de leeftijd van tweeenhalf jaar geestelijk volledig ontwikkeld. De teven zijn geestelijk wat sneller in balans. Dat wil zeggen dat je tot die leeftijd zeker consequent moet blijven opvoeden. Daar zul je dan zijn verdere leven heel veel gemak en plezier van hebben. Een Ridgeback is bijzonder sterk voor wat betreft de inprenting. Hij beschikt over een bijzondergoed associatievermogen en neemt dan ook alle indrukken die zijn omgeving hem bieden in zich op. In de eerste maanden van zijn jeugdige onschuld is het van belang dat men rustig maar vastberaden de eigen leiderschap aan de jonge hond duidelijk maakt.
Belonen vormt de basis van het opvoeden van een hond. Het belonen van gewenst gedrag werkt veel beter dan straffen van ongewenst gedrag. Zeker tijdens de opvoeding van een pup doet het belonen met een brokje wonderen. Zorg dan ook dat u altijd iets lekkers op zak hebt om hem te belonen voor goed gedrag. Soms kan het zijn dat hij toch lastig is of niet wil luisteren. Dan moet u hem wel degelijk corrigeren. Wees hierbij in elk geval consequent: een keer nee is altijd nee.
Het kan gebeuren dat uw hond negatieve aandacht vraagt, bijvoorbeeld door te janken of te blaffen als hij even geen aandacht krijgt, of in je hand of arm staat te happen om aandacht te eisen. Probeer dit zoveel mogelijk te negeren, want negatieve aandacht is immers ook aandacht.
Het is heel belangrijk om met uw pup naar een goede kynologische vereniging te gaan bij u in de buurt. Daar leren ze u hoe u het beste met uw pup kunt omgaan, zodat u, maar ook de mensen in uw omgeving, veel plezier aan uw nieuwe hond kunnen beleven.

facebook.com/vanzuiderbosch
instagram.com/vanzuiderbosch