Rasstandaard

Algemeen voorkomen: De Rhodesian Ridgeback moet een harmonisch gebouwde, sterke, (droog) gespierde, behendige (lenige) en actieve hond zijn, die een symmetrisch silhouet toont (in balans is) en in staat is tot een groot uithoudingsvermogen met een behoorlijke snelheid. De nadruk ligt op behendigheid, elegantie en ‘soundness’, zeker niet neigend naar massiviteit. De bijzonderheid van het ras is de ridge op de rug, die gevormd wordt door haar dat in tegengestelde richting van de rest van de vacht groeit. De ridge is het karakteristieke kenmerk van het ras.

De ridge moet duidelijk begrensd en symmetrisch van vorm zijn en naar de heupen smaller toelopen. Hij moet direct achter de schouders beginnen en doorlopen tot de heupbeenderen. De ridge moet slechts twee kronen bevatten die gelijk zijn en tegenover elkaar liggen. De onderste randen van de kronen mogen niet verder reiken dan tot een derde van de ridge. Een goede gemiddelde breedte van de ridge is 5 cm.

Gedrag & karakter: Waardig, intelligent, afstandelijk tegenover vreemden, maar zonder agressiviteit of verlegenheid te tonen.

facebook.com/vanzuiderbosch
instagram.com/vanzuiderbosch